Östersunds vackra landskap och min goda varma choklad

Vi firade in det nya året 2018 i det underbart snöiga Östersund hemma hos våra fina vänner Emelie och Anders. Det var så härligt att pulsa genom djup snö, att se röken som utandningen bildade i kylan och att vakna till frosttäckta fönsterrutor. Det här inlägget kommer nu lite i efterhand när jag sitter och tänker tillbaka på hur mysigt det var med goa vänner, snölandskap och nyårsmys.

En av dagarna var vi ute en sväng med bilen och åkte längs den östra delen av Storsjön. Snön, sjön och fjällen bildade en helt underbar vy och återigen blev det klart för mig att naturen verkligen är den vackraste tavlan. Det var ju inte första gången jag stod helt mållös inför moder jords rika penseldrag.

Träden var täckta i vit frost, likt glitter och det är sannerligen vinterns version av ett vackert lövverk. Min kamera var nästan fastklistrad i ansiktshöjd och jag hann knappt lägga ner den innan något nytt och vackert dök upp som jag bara var tvungen att fota. Ett snölandskap för mig är som en kombination av tystnad och en vacker melodi som klingar i vindens bris. Åh, vad jag älskar vinterns vilande känsla samtidigt som den inbjuder till lek i den fluffiga snön!

Medan de andra njöt av utsikten från bilen kutade jag runt och fotade varenda vinkel av landskapet. Jag mötte denna häftiga kvinna som var ute och gick med två barnvagnar samtidigt. I vår korta konversation fick jag reda på att hon från sitt hem i det röda huset på höjden kan njuta av den vackra utsikten över sjön och fjällen varje dag året runt. Vilken häftig plats att bo på!

Snölandskap med Storsjön och fjällen i horisonten. Solen kastar sina sista glittrande strålar över landskapet innan den långsamt går ner inför nattens vila. De första dagarna under vår vistelse hade dimman legat tjock över hela Östersund och detta var första dagen (samma dag som vår bilutflykt) som den lyft så att solen kunde skina igenom.

Denna bild är tagen vid Storsjöns strand precis nedanför Östersunds centrum.

Efter en promenad och snölek under en av dagarna kom vi in i värmen och medan Emelie la lillebbe på en liten middagslur ställde jag mig i köket och kokade upp lite varm choklad med vispgrädde…perfekt avslutning på en fantastisk utevistelse!

Min varma choklad med vispgrädde (4 portioner)

Ingredienser:

1 liter mjölk (gärna ekologisk och närproducerad lantmjölk, 3-4 % fett)

ca 6 msk kakao (använder Kung Markattas ekologiska kakao)

3-4 msk kokossocker eller honung

1 tsk vanilj

en rejäl nypa chilipulver

3 dl vispgrädde som vispas till ett fint fluff

Tillagning:

Värm mjölk i en stor kastrull. Håll koll och rör runt då och då så att mjölken inte bränns vid. Lägg i kakaon när mjölken blivit varm (börjat ryka) och vispa ordentligt. Lägg i kokossocker eller honung och fortsätt vispa. Rör därefter ner vanilj och chili. Smaka av chokladen och tillsätt ev. lite mer kakao eller sötning beroende av egen smak.

Vispa grädden och tillsätt ev. en liten nypa vanilj.

Häll upp chokladen i generösa koppar och toppa med grädde. Njut!

Ett gott tillbehör är tunnbröd (se recept på glutenfri variant här) med jämtländsk getmese och Vit Caprin eller annat valfritt pålägg.

Jag brukar passa på att köpa på mig lite Getmese och Vit Caprin när jag är i Jämtland eller när lite olika fantastiska getostproducenter kommer på den årliga skördefesten eller julmarknaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.