Helt underbar falafelwrap med vitkål, morötter och krämig vitlökssås

När jag var på ICA Maxi i fredags var det “redig mat-dag” och massor av smakprover i hela affären. Jag fastnade vid ett stånd medan jag väntade i kön till charken och smakade på veganska falaflar från Öland. De var jättegoda och helt fria från tillsatser och gluten. Precis sådant jag brukar leta efter! Till middag bakade jag sedan världens bästa glutenfria tunnbröd (Organic By Mommys fantastiska recept) och toppade det med de goda falaflarna + massa andra godsaker. Så enkelt och så gott! Utbakningen och stekningen av tunnbröden tar lite tid, men efter några gånger går det smidigt och för mig har även utbakningen blivit lite terapeutiskt. Om man inte orkar göra tunnbröd går det lika bra att använda rejäla salladsblad (romansallad eller isbergssallad). Receptet ger 2-3 portioner.

Mitt favorit-tunnbröd av bästa Organic By Mommy 

0,75 dl rismjöl + till utbakning
1 dl glutenfritt havremjöl (mixade glutenfria havregryn eller färdigköpt havremjöl)
1 dl durramjöl
1/2 tsl salt
1,25 msk fiberhusk
ev. lite honung (ej för vegansk)/lönnsirap/agave
3 dl veg. mjölk (ex havre, cashew eller mandel). Även vanlig mjölk går bra om bröden ej måste vara veganska eller laktosfria.
1 msk neutral rapsolja/kokosolja

Eget tillägg: 1,5 tsk brödkrydda

Tillagning:

Blanda alla torra ingredienser först, klicka eventuellt i lite honung och häll i mjölk och olja. Vispa direkt med elvisp eller slev till en jämn smet och låt stå i 30 minuter för att bli fast. Ta fram en stekpanna (gärna gjutjärn) och sätt spisen på medelvärme ungefär 2 minuter innan degen svällt färdigt (så att stekpannan är riktigt varm till första brödet). Forma degen till en tjock korv och dela den i 6 delar. Använd rikligt med rismjöl för att baka ut degen till ett runt och platt tunnbröd (om det går sönder så knåda in lite mjöl och platta ut igen). Tips för att bröden ska bli runda: Rulla en del av degen till en rund boll, platta ut degen med händerna och fortsätt sedan knåda/platta ut degen med handflatorna och fingrarna. Vänd på degen då och då. Jag använder inte vanlig kavel, utan ev. bara en hålkavel mot slutet för att få till det traditionella mönstret på brödet. När tunnbrödet är tunt och runt är det redo att stekas. Lägg tunnbrödet i den varma stekpannan stek sedan en och en tills de fått lite fin färg på båda sidor (jag bakar ut det andra brödet medan det första steker, men håll koll på stekpannan och brödet så att det inte bränns vid). Lägg de färdiga tunnbröden på ett fat och låt dem svalna innan förtäring. 

Falafel och tillbehör:

Bildresultat för vegoplanet falafel
Falaflarna kom från Vegoplanet och var både goda och bra tillverkade.

1-2 paket Falaflar från Vegoplanet eller annat märke som du gillar. Stek i smör, ghee eller kokosolja.

1 litet huvud vitkål skuret i tunna strimlor (köper från Solmarka gård)

2-3 st morötter, tunt rivna (köper från Solmarka gård)

Ett huvud romansallad skuret i tunna strimlor

Vitlökssås (2, 5 dl creme fraîche, 2,5 dl grekisk/turkisk yoghurt, 3 vitlöksklyftor)

Picklad rödlök (se recept här)

Lägg på allt det goda på tunnbröden eller i salladsbladen och njut!

Bara att dränka i vitlökssås, vika ihop och njuta…mums!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.