Mustig ungersk rödvinsgryta

Det är ren och skir glädje när denna underbart mustiga gryta puttrar på spisen! Dofterna är helt underbara och hela huset fylls av matglädje (med extraeffekt om man kommer in från kylan). Det var när jag var i Ungern på min kusins bröllop som jag fick testa denna goding första gången. När klockan började närma sig midnatt dukades denna gryta fram som vickning och jag minns fortfarande hur underbart det var att doppa en tjock skiva surdegsbröd i den mustiga såsen och sen bara njuta för fullt! Jag var förtrollad efter första tuggan och samtlig snabbmat som jag någonsin ätit framåt småtimmarna var ett minne blått. När jag kom hem frågade jag direkt om jag kunde få receptet och efter översättning, lite sammanslagning från olika tillagningsvarianter samt lite egna inslag har denna goding skapats. Den är dessutom lättlagad, så cook away kära ni! Receptet ger 2-3 portioner och det är inga problem att dubbla eller trippla receptet.

Ingredienser:

450-500 g ytterlår, fransyska eller högrev (jag köper kött från fantastiska Vittviks

2,5 msk olivolja

2,5 msk smör

3 gula lökar

1 msk paprikapulver (använde Santa Marias ekologiska variant, men hade nog allra helst använt en riktigt fyllig variant från Ungen)

1/2 hel kummin

2 vitlöksklyftor

1 stor grön eller vit paprika

1 tomat (urkärnad)

1/2 röd chilli (använd hela, men lägg i lite efter egen preferens på styrka)

2 dl rödvin (jag använde Chateau La Bourrée 2016, Castillon Côes de Bordeaux, Nr 3065, men det går även bra med annat riktigt mustigt franskt vin)

1/2 tsk mejram

5 kvistar timjan (bara bladen)

Havssalt och färskmalen peppar

Tillagning:

Hacka löken, paprikan, tomaten, chilin. Pressa vitlöken och mät gärna upp kryddorna. Tvätta köttet, torka av vattnet och skär sedan köttet i kuber (ca 2x2x1 cm). Hetta upp oljan och smöret på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull (tänk på att anpassa storleken på kastrullen till antal satser om man väljer att öka). Fräs därefter löken och vitlöken i oljan och smöret tills den blir gyllengul. Tillsätt lite vatten (1-2 msk) och fräs tills vattnet försvinner). Salta lite. Lägg i köttet och fräs tills kötten är vitt på utsidan (på medelhög värme). När köttet börjar ge ifrån sig lite vätska vid tryckning (efter ca 3-5 minuter), lägg i paprikapulvret, kummin och chili. Fortsätt fräsa lite. Lägg sedan i paprikan och tillsätt eventuellt lite vatten vid behov (ca 1/2-1 dl). Krydda med lite salt och peppar. Låt grytan puttra under lock på medellåg temperatur i 1 timme. Lägg i mejram och timjan efter ca halva tiden. När köttet är lätt delbart (ca 20-10 minuter kvar) ska det röda vinet hällas i. Lägg även i den hackade tomaten. Salta och peppra vid behov. Grytan ska bli mustig, smakrik och kryddig.

Serververa med dagsfärskt rejält surdegsbröd och/eller kokt råris.

Det är även väldigt gott med en grekisk sallad till (blandsallad, tomat, rödlök, fetaost, kalamataoliver och olivolja).

Senast serverade jag denna goding till ett glatt flyttgäng, så att det inte bara skulle bli flyttpizza. Det var supermysigt och jättekul att se det nya huset 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.