Skördefesten på Öland 2017

Åh älskade skördefest! I skrivande stund, i min gungstol under eftermiddagssolen medan PP klipper gräset, är jag fylld till bredden av de tre senaste dagarnas glädje, skönhet och  underbara smaker. Och turligt nog måste jag bara gå in i köket och beskåda min nya vas med färska snittblommor, min skål med höstäpplen eller mitt sprängfyllda kylskåp för att de mysiga känslorna ska skölja över mig. Skördetiderna ihop med skördefesten är verkligen en av mina absoluta favorittider på året!

                                

Varje år i slutet av september bjuder Öland in till en skördefest där företag, producenter, odlare och konstnärer visar upp, lägger ut samt försäljer sina produkter. Flera roliga event anordnas runtom och hela  ön pyntas med höstens ljuvligheter. Ända sedan jag fick uppleva skördefesten för första gången år 2012 har jag varit helt fast och varje år efter det har vi antigen åkt ner långväga bara över dagen eller (sedan jag bor i Kalmar) tagit ledigt i flera dagar för att uppleva festen till fullo.

Pumpor i parad

Något jag älskar med Kalmar/Öland är att hösten oftast är mild, långdragen och solig. I år täcktes dock vår del av landet av ett molntäcke som bara regnet kunde komma igenom och solen höll sig i sin tur på avstånd. Jag har inget emot regn, utan tycker tvärtom att det är ganska mysigt och dessutom nyttigt nu när grundvattennivåerna är låga, men det går inte att undgå att den tiden då löven skiftar färg och långsamt faller till marken är som allra vackrast när höstsolen skiner. Så lyckan blev naturligtvis fulländad när molnen började skingra sig i början av veckan och jag sedan på skördefestens första dag vaknade och himlen var klarblå.

Tyvärr fick bästaste Emelie med familj förhinder att komma ner till årets skördefest, så det fick bli en helg i HoPP:s tecken. Fulladdade och med flera nya destinationer inplanerade åkte jag och PP upp, ner, imellan, runtom och igenom Ölands landskap (hela vägen in i kaklet kan man säga :))! Och åh…vilka bra dagar det blev!

För att det här ska bli ett toppeninlägg och ett bra minnesarkiv för oss tänkte jag nedan beskriva i bilder och ord vad vi hade för oss samt vilka vi hälsade på var dag.

Torsdag – en visit upp norr

Ett par gånger, men ändå allt för sällan har vi besökt norra Öland, så i år ville vi tillägna den norra delen av ön en hel dag. Vi valde torsdag eftersom de flesta stora evenemang inte startat upp och många skördefestfirare inte anlänt ännu (dvs. en lång 136 på västra sidan utan kö…tjohoo). Vi hade i skördebladet sett att några ställen hade öppet redan på torsdagen och hoppades givetvis att det fanns fler mysiga ställen som  vi missat i tidningen …och det fanns det :).

Resans första stopp blev Stenladan i Algutsrum som är ett av våra favoritställen och  där vi under många av årets dagar handlar gårdens goda grödor. Till min stora glädje är är det fortfarande säsong för deras egenodlade amerikanska blåbär, så jag passade på att plocka på mig några askar. Hela ladan var proppad med skördetidens grönsaker och det var en glädje för ögat. Det mysiga med Stenladan är att säsongen börjar på våren och lite innan midsommar (när man har längtat hela vintern) kommer gårdens egna ekologiska jordgubbar (LYYYYCKA). Därefter följer vi gårdens sommar- och höstgrödor och eftersom allt egenodlat är ekologiskt, närproducerat och underbart gott handlar vi här ofta!

Varje gång vi svänger upp till Stenladan ser man Algutsrums vackra kyrktorn som stoltserar i fjärran

Roliga dekorationspumpor i mängder …det är bara att plocka de man fastnar för och pynta loss hemma 😉

Efter Stenladan var det tanken att resan upptåt ön skulle påbörjas, men det det kändes som att detta var året som jag skulle köpa något från Paradisverkstaden, så jag ville inte missa de finaste sakerna i 2:a sorteringen. Därför vände vi kurs helt tvärt och begav oss till Färjestaden…och min känsla var sann för en liten stund senare nästan hoppade jag ut från 2:a sorteringen med en ny vas (som jag kollat in lääänge) i högsta hugg! Jag köpte den dessutom direkt från konstnären själv – Hanna Paradis – som blev glad att jag gillade hennes design :).

Där står min vas…hög, präktig i sin enkelhet och med helt ljuvliga färger

Med min vas i säkert förvar i bagaget susade vi upp mot norra Öland. Resan är dock precis lika viktig som destinationen (i vissa fall viktigare), så vi stannade till i Glömminge och där var det helt underbart mysigt. Höstsolen sken ner på de skiftande löven, de lugnt idisslande kossorna och det fina pyntet som byborna hade fixat. Mitt hjärta höll nästan på att explodera av allt det vackra när jag och PP strosade runt tillsammans med händerna tätt sammanflätande.

Höstsolen är nog det vackraste som finns
Pumporna såg ut som små karameller 🙂
Till och med rosorna blommade (rossorten är Bonika)

Aldrig vi glömma Glömminge, tänkte vi när vi fortsatte vår resa norrut genom det vackra ölandslandskapet. I Ölandsbladet hade jag kryssat för en plats som jag tyckte verkade spännande, så när vi såg skylten som visade vägen till Lamm & Lera svängde vi av. Det fanns en butik som sålde söta saker och en  mystisk trädgård där man fick vandra runt och betrakta vackra föremål samt smaka plommon som låg utplacerade i fina skålar lite här och var…perfekt för mig! 🙂

Denna roliga tron hittade vi i trädgården och jag gillade att regera …passade mig perfekt;)
I butiken hittade jag ett får som såg precis ut som PP när han chillar …hehe!
Tillbaka i bilen igen såg jag ett får som såg sååå gulligt ut att PP fick tvärbromsa så att jag kunde fota 😉

On the road again upp norr…mot getostfarmen GO.AT! På något mysigt vis kom vi in på den underbara bakvägen, en lite grusväg med ekar och sol som lyste på bakifrån…helt ljuvligt. Väl framme insåg vi att detta var en destination som många passade på att besöka den första skördefestdagen, men jag sprang direkt för att klappa getterna för de fick jag i alla fall ha för mig själv just då. Det var lite trångt i butiken, men vi lyckades komma därifrån med lite chevré, gethalloumi och getmjölk i högsta hugg. Halloumin har nu i efterhand tillagats som ett tillbehör till en rödbetsburgare… och åhhh vad fantastiskt det var! 🙂

Ett helt stall fullt av lite skeptiska getter …
…och en som var superkelig! Han älskade att bli kliad bakom öronen 🙂
Den här lillen var helt vit och sååå söt
Resans första OST!!! :):)

Mycket nöjda efter getklapp och med ost i bagaget åkte vi den korta sträckan till Ninnis Kroppkakebod som låg i samma by. Och vilken bod det var…precis så liten som man föreställer sig en bod med rykande kroppkakor på spisen. Vi hade tidigare hört att Ninnis var bland de bästa kroppkakorna, så vi var så sugna på att äntligen testa dem nu när vi var på norra Öland. I trädgården, med fri utsikt mot landskapet, satt vi och avnjöt de helt underbara kroppisarna. Ryktena var sanna …de var prefekt kokade och fyllningen innehöll inte lika mycket kryddpeppar, det fanns dock massa smak som samspelade fint med resten av potatishöljet. När vi satt där i höstsolen och mumsade tänkte jag: “kan livet bli så mycket bättre egentligen”?

Så fint och mysigt med alla pumpainstallationer under Skördefesten

Mums säger jag bara!!!!!!

Bara en liten bit från Ninnis (precis utanför Källa) skulle det finnas en ett ställe med både honung och havtorn, så det behövdes ju såklart undersökas! Butiken låg i ett uthus i producentens trädgård och även här var det sååå mysigt.

När vi stod och betraktade all honung kom ägarinnan in och berättade om bina, honungen och några av de andra produkterna i butiken. Hon visade oss bl.a. ett sällskapsspel som gick ut på att känna igen dofter och där och då insåg jag att det var något jag behövde öva på ännu mer. Vi absolut älskar att träffa producenterna och att prata med dem…det ger så mycket mervärde och gör produkten extra fin. Vi köpte på oss lite sensommarhonung och en honung som innehöll extra mycket propolis (tjohopp…akta er förkylningstider!).

Det var väldigt svårt att slita sig från all honung och fin konversation, men vi hade fler destinationer som bara väntade på att besökas, så vi rullade vidare mot nya oupptäckta möjligheter.

Lite längre norr upp, i Dödevi visste vi att det skulle finnas en mjölkbonde som på gården hade en mjölkautomat med självbetjäning och den fick ju inte missas + att vi behövde lite dagsfärsk mjölk till kaffet vi hade i bagaget. Mjölken var väldigt god och smakade riktig komjölk.

                           

PP kunde inte vänta med att prova mjölken (à la helena style) och att fylla på med en kopp kaffe direkt vid bilen. Ägaren kom leende förbi och tyckte det var kul att vi inte kunde vänta.

Det började bli sent och så här i början av skördefesten stängde de flesta tidigt, så jag tänkte att vi skulle åka tillbaka till den fina grusvägen vid getostgården och ta en bild med den nedåtgående solen i horisonten. På vägen såg PP en skylt om att det skulle finnas Alpackor lite längre in på en väg, så vi svängde av för att se om vi kunde se några. Vi åkte en bra bit in på vägen, men hittade varken Alpackor eller några vägledande skyltar. Däremot hittade vi en skylt med texten “Siden, Sten, Trä Antik”, så vi svängde direkt in och hoppades att de fortfarande hade öppet!

Detta vackra övervuxna växthus är inte så användbart, men ack vilken pärla

Det är så häftigt när man inte har några förväntningar alls och sen bara så där hittar man killen som ska göra vårt framtida matsalsbord, en handhuggen mortel (som jag inte visste att jag hade saknat hela ett liv) och ett stenunderlägg med fossiler :). Vi befann oss i mitten av en inbyggd ölandsgård och i ladan fanns det tre olika ingångar som var och en ledde till olika produktioner. Ägarna och några besökare stod på innegården och grillade korv samt drack vin. Vi blev inbjudna men jag var sååå superexalterad på att upptäcka allt, så jag kunde tyvärr inte stå still 😉 Den antika delen var väldigt välsorterad och innehöll några av 1900-talets största konstnärer och formgivare + några ännu äldre inslag lite här och där. Fynden i den här antikbutiken utgjordes inte så mycket av låga priser utan istället massor av fyndande om man letar efter något speciellt verk av en favoritskapare. I stenhuggeridelen fanns de vackraste stenskivor i ölandssten. Underredet på bord, bänkar, soffbord, osv. utgjordes av massivt trä och ovanpå låg den fina ölandsstenen (ibland även med sten infattat i trä). Det var en fröjd för ögat …och där och då blev jag helt förälskad i ett rejält utebord (som kan stå ute under årets alla årstider) och tanken på ett matsalsbord i trä och sten väcktes också till liv. Sidenavdelningen utgjordes av lena och fjäderlätta sidenscarfs i alla möjliga färger…perfekta att svepa över axlarna för att accessorera  outfiten. Jag var helt lyrisk när jag nästan hoppade ut med våra två inköp. Solen hade hunnit gå ner och mörkret hade lagt sig över det ölandska landskapet.

                                

Se på den vackra stenen! Jag ser framför mig hur ett sådant här bord pryder min trädgård i anslutning till uteköket …redo för all underbar mat, fint sällskap och årets årstider

I det stilla mörkret susade vår bil ner söder igen. På vägen stannade vi på en av våra absoluta favoritställen för att avsluta dagen med lite äkta amerikansk barbecue och hemgjord pumpaöl. Fireside Brewery var redo för skördefesten och vi slog oss ner utomhus invirade i filtar precis intill värmeelementen och avnjöt helt underbar pulled pork (så saftig och smakrik) med pumpaöl samtidigt som lite countrymusik spelade i bakgrunden…myyys.

                                   

Dagens fynd upplagda på bordet 🙂

Fredag – södra Öland och konstnatten

Efter en stärkande frukost begav vi oss återigen över bron och mot nya äventyr. Första destinationen blev en snabbvisit till Ekerum för att köpa in korv och ost från två av våra favoritleverantörer (de har sina gårdar i närheten av Linköping och vi saknar dem väldigt mycket). Som tur brukar de komma ner till Ekerum på skördefesten och då passar vi på. Innan allt för många anlänt till Ekerum kutar vi in på området och köper på oss massa gott. Löts Gårdsmejeri gör enligt min mening Sveriges godaste getost (säljer även en del koost) i alla möjliga variationer och former. Producenten brinner otroligt mycket för både djur och hantverk och det märks verkligen i slutprodukten. Ostarna är krämiga, smakrika och har ett helt otroligt djup som jag inte hittat i annan getost.

                                   

Sankt Annas Rökeri gör i sin tur helt fantastiska korvar och helt utan onödiga tillsatser (fyllnadsmedel, socker, e-ämnen, konserveringsmedel osv.). Korvarna består av riktigt bra kött och kryddor. Vi köpte deras falukorv som kan tillagas eller bara ätas som den är (och wow sååå god den är på smörgåsen ihop med gurka). Dessutom köpte vi en fänkålskorv och en riktigt exklusiv valnötskorv gjord på enbart kött, kryddor och valnötter från en liten gård i Frankrike. Gisses säger jag bara!!!

Efter våra inköp åkte vi förbi ett av vårt obligatoriska stopp, nämligen Lammbutiken i Äpplerum. Här tillverkas de finaste och lenaste fårfällarna och jag längtar tills jag äger en! Hela gården är jättemysig och här finns förutom de fina fällarna,  helt underbara produkter av fårull,  egenproducerade delikatesser, och konst.

                   

Solrosor mot en stenvägg är konst i sig …och ack så fint det är!
Helt underbar nyslungad honung från Lammbutiken

Efter vår mysiga visit i Äpplerum for vi söder ut mot OSTFESTIVALEN i Mörbylånga. På skördefesten är det dock svårt att inte stanna till på inbjudande ställen längs vägen, så vi svängde in och köpte oss en stor fin pumpa och sen stannade vi till för att kolla  in Stellemas fina trämöbler och inredning. I uthuset invid hantverkarnas bostad står de häftiga trämöblerna som nästan alla är uthuggna ur hela trästockar. Bland häftiga bord och trälyktor hittade vi en bänk som var ihopsatt helt utan skruvar och på sidan var ett vackert vikingamönster insnidat. Nu när vi snart ska bygga hus är det så kul att insupa inspiration och föreställa sig var olika vackra möbler skulle kunna stå…jeeej längtar så tills allt kommer igång vi äntligen har vårt hus! 🙂

          

         

Längs väggen på uthuset växte vindruvor och innan vi åkte fick jag en klase att mumsa på medan vi fortsatte vår resa söder ut.

När vi väl kom fram till Mörbylånga hoppades jag innerligt att vi inte var för sent ute…så att all ost var slut! De som känner mig vet varför jag kände så, eftersom de också vet hur mycket jag älskar ost! Under mina skördefestår har ostfestivalen aldrig varit med, så det var verkligen “the destination” för mig!!!

Nu kanske ni tror att flera bilder på helt oemotståndlig på ost och deras producenter kommer att visas nedan, men nej så är det tyvärr inte ;). Det blev nämligen så att jag nästan  heeelt glömde att fota (det är tur att jag fotade lördagens ostbricka)! Det enda jag kunde tänka på var att prova, njuta och att prata med de olika producenterna. PP tycker alltid det är lika kul när jag går in i mitt “honungsmood” som han kallar det. Det är lite svårt att förklara det tillståndet, men namnet uppkom på skördefesten för två år sedan när jag var jättefokuserad på köpa mina favorithonung …och allt jag såg var bara honung (vilket ledde till många skratt från PP, Emelie och Anders samt en del förvånade blickar från försäljarna). Ostfestivalen var i alla fall en hit och jag gick därifrån med inte mindre än tre påsar fullproppade med ost. Påsarna var fyllda med ost från Rössbo Övra Gårdsmejeri, Åseda, Höjdens Mejeri, Ölands Köksmejeri, Räven och osten och Löt gårdsmejeri (de var på ostfestivalen också, så köpte ännu mer:)).

En tjusig osttårta från Höjdens Mejeri
Jag med mina ostkassar i hamnen
En rejäl puss från PP som var så snäll och lät mig köpa så mycket ost jag bara ville 🙂

Med flera ton ost i bagaget åkte vi vidare till Mirabellgården som också låg i Mörbylånga. Vi hade aldrig varit där, men jag hade läst att det var en plats där det fanns terrakotta från Italien och det kunde inte missas. Mirabellgården är en inbyggd ölandsgård och åh…så vackert det var! En kombination av Sverige och Italien med ett conservatory, en liten butik och fikaförsäljning på övervåningen i ladan.

Ingången till den lilla butiken var utsmyckad med höstiga detaljer
En fin sjöjungfru i sten som jag fastnade för – tyvärr inte till salu dock!
Vi drack varm äpplecider vid detta vackra bord. Jag frågade givetvis ägarinnan om bordet och fick svaret att kakelplattorna var handmålade av hennes svärmor. Jag hittar då alltid det där speciella som inte är till salu 😉

           

De vackra krukorna! Här ska jag shoppa loss när huset är färdigbyggt
Vid Mirabellgården fanns det en konststig med roliga installationer längs vägen och vid slutet av stigen fanns en konstateljé

                                   

Denna vackra installation stod vid ingången till Mirabellgården.

Efter Mirabellgården åkte vi vidare mot Vickleby. I år blev Vickleby utsedd Årets Ölandsby och då ville vi ju såklart se vad de hade fixat för fina saker. Vi började med att vandra mot Capellagården som är ett fantastiskt centrum för skapande och konst. När vi kom dit var allt upplyst med eldkorgar och facklor.  I växthuset var stämningen riktigt mysig och höstig. Varm äpplecider serverades och det var en perfekt dryck när mörkret började lägga sig och luften blev lite nipprig. Vi vandrade runt och njöt av den lite trolska stämningen som präglade platsen.

Ett helt land fylld med kål i alla dess former och färger
När vi anlände var det fortfarande ljust, men höstmörket föll snabbt över byn

En ätbar höstbukett! En sådan ska jag fixa till nästa år…så fiiin
Mörkret har lagt sig och vi värmer oss med varm cider framför en av eldkorgarna …myyys
Här skapades keramik i eldgropar/tunnor så att färgen och nyanserna inte avslöjades förrän ett lager av aska tvättats bort. Jag köpte en liten behållare för penslar och pennor och bidrog också därmed till konstklassens studieresa 🙂
Bland en utställning av olika äpple- och päronsorter fanns detta vackra pynt

Efter vårt besök på Capellagården vandrade vi runt i Vickleby under den stjärnklara himlen och bara njöt av skördefeststämningen. Vi besökte en husvisning som var den första delen av ett nytt bostadsområde där samhörighet och konst var inspirationen bakom projektet. Vi stannade även och beskådade lite konst längs vägen. Våra magar började dock kurra rejält, så vi bestämde att vi skulle bege oss mot Kastlösa och prova Mejeriet, det helrenoverade gamla mejeriet i stan som blivit restaurang. Lokalen (som vi sett tidigare) är helt underbar, så vi såg fram emot att testa maten.

Vyn över lokalen från våra sittplatser…sannerligen en helt underbar fransk stämning
Kände mig inspirerad att skapa lite konst på egen hand …
Fransk löksoppa och plocktallrik…mums!
PP åt en helt fantastisk kyckling och bönrätt. Kycklingen var helt fantastiskt mör och saftig

När vi var mätta och glada + lite lätt berusad (bara jag, eftersom PP körde) vandrade vi runt i Kastlösa, konstnattens centrum. Vi hittade all möjlig konst…vacker, utmanande, abstrakt, fotografi … jag kan fortsätta länge med uppräkningen eftersom variationen är stor :).

                             

                  

När vi var helt slut kring midnatt började vi rulla hemåt, men när vi på vägen hem svängde in till Paradisverkstaden flödande energin igen. Jag älskar att besöka Paradisverkstaden på konstnatten – hela lokalen är nästan magisk och fylld med inspiration. Det är så mysigt att bara gå runt och insupa allt samt föreställa mig vad som skulle passa i vårt framtida hus (där det kommer finnas flera fönsterbänkar som behöver en liten bit av paradiset).

Väl hemma igen, dukade vi upp alla dagens fynd och godsaker

Lördag – ostkväll 

Vi började dagen med god frukost och några av de fina ostarna samt honungen som vi köpte under gårdagen …lyx!

Både jag och Puh älskar att äta honung med hela kroppen …det blir på något sätt bättre då :):)

Därefter for vi tiiill…gissa var…ÖLAND! Vi började med att åka till mysiga Gillsättra för att köpa in honung (ja, det var där benämningen “honungsmood” uppstod:)). Det har blivit en tradition att åka till Gillsättra som är en jättemysig inbyggd ölandsgård med riktig skördefestkänsla. Förutom honung finns där även väldens bästa ringblomssalva som är perfekt om man bränner sig eller råkar springa på brännässlor. Det finns även jättefint handarbete …i år sprang jag på ett par jättesöta melonstrumpor som jag hoppas finns kvar till nästa år :). PP brukar alltid sedan vårt första år i Gillsättra köpa chokladbollar till kaffet (han absolut älskar dem), men tyvärr fanns det inga i år, så vi hoppas på en ny sats till nästa år :).

Tidigare skördefestår har lördagen nästan varit huvuddagen, men i år blev istället torsdag och fredag de största dagarna. Vår tanke var att åka till Eriksöre och sen vidare till östra sidan av Öland. I Eriksöre var det folkrusch (vilket vi hade misstänkt), men vi tänkte att vi ändå ville se bygatan och vad som var så populärt. Vi gick åt ena hållet, men hittade inga spännande och genuina mat- eller konsthantverk. Det var så mycket folk att vi tillslut bestämde oss för att gå tillbaka och när vi äntligen kom ut ur folkmassan funderade vi på vad som var så speciellt. Vi kom fram till att bygatan var väldigt mysig i sig, men att Eriksöre tyvärr lever på ett gammalt rykte. För första gången lämnade vi ett ställe helt tomhänta!

Vi åkte vidare till östra sidan, men där var det inte alls mycket folk det här året, så det verkade som att många hade stängt tidigt. Varje gång vi kom till ett ställe fanns det inget alls eller så var det stängt. Detta året var kanske lite av ett viloår efter förra årets jubileum. Det är i alla fall vad vi hoppas på, för skördefesten är verkligen något så speciellt och underbart som vi älskar väldigt mycket. En riktig högtid!

Till kvällen hade vi bjudit över Tomas och Elin, så att de kunde hjälpa oss med all ost. Väl hemma dukade vi upp till en ordentlig ostfest. Till det drack vi rött vin samt ett 20-årigt Messias Portvin….ljuvligt gott!

Detta är tekniskt sett en bild från söndag kväll när vi åt osttallrik igen, men på den här bilden kan man se portvinet och de nya blommorna jag köpt.

Sammanfattningsvis så har detta varit en helt underbar skördefest och vi har njutit varje minut av vackra Öland samt all talang och matglädje som ön erbjuder :).

 

 

 

 

Pssst…detta inlägg är så omfattande, att det har författats lite då och då under de två senaste veckorna. Skördefesten ägde rum 27 september – 1 oktober.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar Skriv kommentar

  1. Emelie skriver:

    Åh läste det här inlägget (för typ tredje gången) nu och fick sådan himla längtan! Efter skördefest, Öland men framförallt längtan efter er (över en bit ost och portvin) ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.