Saftiga blåbärsscones toppade med Cream cheese

Åh…underbara lyxiga söndag när jag skruvar igång lite klassisk musik (om du inte testat söndagsmorgon + en violinkonsert eller lite Edith Piaf, så kan detta verkligen rekommenderas ;)) och ställer mig i köket för att blanda ihop dessa godingar. Frukostbordet såg helt förföriskt ut och svårt att laga var det inte heller tack vare Organic by Mommies fantastiska recept på havrescones. På Stenladan, Öland säljer de gårdens egna, stora, underbara amerikanska blåbär och det var när jag satt och avnjöt en ask för ett par veckor sedan som jag kom på denna kombon (favoritrecept scones = good, amerikanska blåbär = good, Cream cheese = good, allt tillsammans = gooood). Dessa godingar måste helt enkelt testas nygräddade ihop med lite smör som smälter (eller lite krämig Hopptella). Receptet ger 8 scones.

Ingredienser grundrecept glutenfria havrescones (recept av Organic by Mommy):

2,5 dl havregryn (glutenfria om du vill ha helt glutenfritt)

2 dl havremjöl (mixa havregryn med handmixer eller köp havremjöl i glutenfria hyllan)

ca 2,5 dl nöt/annat mjöl (till det här receptet tog jag 1 dl bovetemjöl + 1,5 dl mandelmjöl, men har också testat en nötfri variant med bara bovetemjöl och med Wermlands bovete blev det supergott).

ev. 2 tsk kokossocker (kan uteslutas)

1 tsk salt

2 tsk bakpulver

1,5 tsk fiberhusk

75 g smör eller kokosolja i fast form

3,5 dl vegetabilisk mjölk  (cashewnötsmjölk, mandelmjölk eller havremjölk)

Tillsatser till grundreceptet:

1,5 dl färska amerikanska blåbär (men det går även bra med 1 dl svenska frysta blåbär)

75 g cream cheese (använder Arlas ekologiska variant utan tillsatser)

1-2 tsk honung

1/3 krm vaniljpulver

1 tsk vatten

Jag fick även duka med min fina nya tekanna från House of Rym 🙂

Tillagning:

Sätt ugnen på 250°C. Blanda alla torra ingredienser väl för sig i en bunke. Tillsätt smör eller kokosolja och finfördela det snabbt i mjölblandningen med fingrarna. Om du använder kokosolja var försiktig med dina varma händer så att oljan inte smälter för mycket, det kan vara bättre att köra ingredienserna i matberedare. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop degen med en slev. Låt därefter degen svälla i ca 10 minuter. Tillsätt till sist blåbären och rör om försiktigt så att inte blåbären krossas.

Forma två runda bröd och placera på en plåt med bakplåtspapper. Skåra varje bröd i 4 delar med en kniv och nagga ytan med en gaffel. Grädda i ca 20-25 minuter mitt i ugnen.

Det går även att forma sconesen till 8 st lite tillplattade bullar à la engelsk stil

Medan sconesen är i ugnen kan du tillaga Cream cheese toppingen. Lägg osten ihop med honung i en kastrull på väldigt låg värme. Cream cheese:en  ska inte hettas upp, utan ska bara smälta ihop (detta går väldigt lätt och fort på låg temperatur vid omrörning). Ta bort från värmen direkt när osten blivit krämig och blandats med honungen. Tillsätt vattnet så att blandningen blir lite extra flytande. Rör till sist ner vanilj och ställ åt sidan.

Ringla på Cream cheese toppingen på sconesen när det svalnat av lite. Servera sconesen varma ihop med te/kaffe och goda pålägg (använder resten av toppingen som pålägg ;)).

 

Scones med getostkräm, brie, knäckiga kvisttomater + olivolja, ägg och te

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.