En lördag fylld av äventyr och underbara råvaror

Igår blev en sån där underbar dag när dagens timmar känns oändliga, man lyckas klämma in massor av roligheter och helt spontana saker bara sker.

Allt började med att vi åkte till Öland och fantastiska Portskjulet där vi självplockade hallon. Det var en sådan där perfekt septemberdag med skinande sol som står lite lägre , så att allt omhöljs av ett gult sken. Vilken syn det är när rader av hallonbuskar lyser av stora mogna hallon…its looove! 🙂

Här står en stolt PP med sina hallonaskar 😉

Förutom fyra askar fullproppade med hallon, så handlade vi lite andra fina råvaror till veckan. Det blev rödkål, mangold, morötter och grönkål. Allt ekologiskt odlat och så gott. Mina och PP´s veckohandlingar är kanske inte alltid så snabba och effektiva, utan det blir en del stopp och ibland går det åt ett par timmar. Det är dock så värt att veta vart råvarorna kommer ifrån och att köpa direkt av producenterna, för det smakar så gott! Råvaran utgör hela grunden i maten och om den är bra, så är det mycket svårare att misslyckas med maten ;).

Helt överlycklig står jag utanför Portskjulet med min nya bärkasse fylld av godsaker.

Efter Portskjulet bar det iväg till Stenladan för att köpa lammfärs, potatis, och färska lingon (ikväll blir det att testa en ny rätt som läggs upp på hemsidan om den blir bra :)). Vi smet även in på en liten loppis och oj va svårt det var att hålla i pengarna här och att vara i sparmode, dvs. att bara köpa saker man verkligen behöver (fullt sparande sparande till husbygge pågår) ;).

Med bagaget fyllt av godsaker susade vi över bron och över till fastlandet igen där vi svängde in på IKEA. Jag vet att det låter kul att säga “svänga in” och IKEA i samma mening, men vi lyckades faktiskt att bara köpa det vi hade bestämt. Dock tog det ju sin tid, eftersom jag gärna vill titta på de fina uppbyggda lägenheterna samt sitta vid mitt förmodligen framtida bord, modell Möckleby (och känna in om det är ett bra bord att äta vid) :):):). Nästan framme vid slutet av varuhuset insåg vi plötsligt hur hungriga vi var och efter en titt på klockan insåg vi att Kroppkakan (Kalmars bästa kroppkakor) stängde om 18 minuter. Oj, vilken fart vi fick! Tio minuter innan stängning kutade vi in på Kroppkakan och när mat var det enda jag kunde tänka på hörde jag ett glatt “hej” från från våra vänner som också tog en sen lunch.

Medans de mumsiga kroppkakorna med grädde slank ner berätta vi att vår nästa destination var skogen invid vår nya tomt och att vi ville se om det fanns någon svamp där. Vännerna (Tomas och Elin) blev sugna på att också hänga på, så bara sådär hade vi berikat vår dag med lite spontant sällskap (tänk va kul det är när spontana möjligheter uppenbarar sig).

Till vår stora glädje kom vi inte hem tomhänta, utan korgen fylldes av fantastiska soppar av alla dess slag 🙂

 

 

En av de roliga sakerna med den här dagen var att precis när vi var på IKEA öste det ner regn, men när vi var på väg till Skogen sprack himlen upp igen och vi fick se vår tomt dränkt i den fina höstsolen och skogen bakom var helt underbar med sin gröna mossa, sina höga träd och skimret av solen som reflekterades mellan grenarna och löven. Vi strosade runt och glömde helt av tiden medan vi lyckligt plockade svamp efter svamp. När solen nästan var nere insåg vi att korgen var fylld, att vi alla var ganska trötta samt att all svamp skulle rensas…gahhh! :):)

Trots denna insikt var det roliga inte slut. På vägen hem stannade vi på en Gårdsbutik som Elin hade varit på och som hon sa var jättemysig. Vi bestämde att vi skulle åka förbi och se om det var öppet så sent som strax efter sju på kvällen :). Till vår glädje var det öppet och när vi insåg att det var samma gård som vår favoritmjölk kommer ifrån blev vi ännu gladare. Annas Gårdsbutik var jättemysig och hade ett fantastiskt välutvalt sortiment. Vi fyllde en glasflaska med dagsfärsk mjölk och en påse med ägg från gårdens höns och susade därefter hem…om möjligt ännu gladare! 🙂

I skogen när man lyckligt plockar svamp efter svamp tänker man sällan på att allt ska rensas och förvällas eller torkas…och här är jag helt slut och rosig om kinderna av dagens alla äventyr. Det är dock lätt värt det!

Denna fullspäckade och underbara dag avlutades med en svamprisotto, frysen fylld av svamp och en Helena som somnade i PP´s knä av utmattning (gullig som är är lät han mig sova lite i knät och sen ledde han mig till sängen där jag totalslocknade).

Mums med krämig risotto och smörstekt svamp 🙂

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.