Hopptella (a.k.a. Nutella)

Nu har jag äntligen fått lite tid över till att lägga upp receptet på vår Hopptella som ingick i brunchen förra helgen…jeeej! En gång i tiden så älskade jag Nutella och det var en riktig lyxvara på mitt frukostbord vid juletid men också något jag blev ständigt sugen på och helst vill äta direkt ur burken (vilket jag också gjorde då och då ;)). Jag minns fortfarande när jag läste innehållsförteckningen på riktigt för första gången…och insåg att innehållet av hasselnötter var minimalt, samt att socker och ohållbart fett dominerade. Sockerfri som jag är numera var jag bara tvungen att uppfinna en egen variant som är betydligt bättre och består av fina råvaror. Hopptellan är krämig och chokladig, men inte lika len som Nutella eftersom det är omöjligt när huvudingrediensen är hasselnötter! 🙂 Rustikt är bättre! Det här receptet ger en större burk.

Ingredienser:

2 påsar á 175g rostade hasselnötter (använder ICA gott liv)

0,75 dl honung

4 msk kakao

1 msk kokosolja

2 krm vanilj

1-2 nypor havssalt

ca 1 dl grädde

Tillagning:

Lägg hasselnötter, kokosolja, kakao, vanilj och salt i en matbredare. Mixa allt tills hasselnötterna sönderdelats (de ska vara lite “fingrova” och behöver inte bli ett mjöl i det här skedet). Häll upp grädden i ett litet mått ringla ner grädde i mixern medan den kör tills Hopptellan blir krämig och bredbar. Smaka av och tillsätt ev. lite extra sötning, vanilj eller salt efter egen smak. Skeda upp Hopptellan i en stor glasburk. Bred sedan Hopptellan på smörgåsen och garnera gärna med lite goda bär eller ät ur burken bara som den är ;).

En kommentar Skriv kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.