Frasiga dinkel-baguetter

Dessa godingar är perfekta till de mesta, då de är supergoda att fylla men också fantastiska med bara smör och ost. Plus att de är nyttigare än vanliga vetemjölsbaguetter, då de är mycket snällare mot blodsockret. Receptet ger 4 baguetter.

Ingredienser dinkelbaguette: 

50 g ekologisk jäst

5,5 dl dinkelmjöl fullkorn

5,5 dl siktat dinkelmjöl

0,5 l vatten (37-38 grader)

1-2 msk honung

1,5 tsk salt

Tillagning dinkelbaguette:

Smula jästen i en bunke och tillsätt honung samt salt. Häll i det tempererade vattnet och rör om med en sked tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet och knåda ihop degen i en köksassistent (lägsta hastighet) i ca 10-15 minuter (om du gör det för hand måste degen knådas i ca 30-40 minuter). Smula lite dinkelmjöl över den färdiga degen och täck bunken med platsfolie och ställ undan på en icke dragig plats. Jag brukar jäsa degen i torktumlaren. Jäs degen i ca 45-60 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i fyra jämna delar och vrid degen till fina baguetter och pudra på rikligt med dinkelmjöl och ev. lite havssalt. Jäs baguetterna i ytterligare 20 minuter under bakduk.

Baka baguetterna i ca 15 minuter tills de fått fin färg och lite spräcklig yta. Låt svalna.

En kommentar Skriv kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.