Underbart knaprig granola med pistagenötter

Hemmagjord granola är väldigt enkelt att slänga ihop och åh va gott det blir! När jag var liten var Start min favorit eftersom jag älskade de lite större knapriga klumparna… jobbigt värre var det när pappa hela tiden skulle blanda ut Starten med en vanlig “tråkmüssli” (som det hette då). Numera är Start ett minne blott och min hemgjorda granola späckad med knapriga klumpar, god smak och näring… så nu behöver den inte längre blandas ut! 🙂 Receptet ger en stor burk till flera frukostar.

Ingredienser:

12 dl havregryn

2 dl havrekli

3 dl riven kokos (gärna eko)

2 tsk vanilj

2 tsk kardemumma (malen)

4 mogna bananer

En nypa havssalt

6 msk kokosolja (rumstempererad). Om den är hård kan den smältas på väldigt låg värme.

4-5 msk honung

150 g pistagenötter

2 nävar ekologiska russin

Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en köksmaskin (jag använder min Kitchen Aid), men det går givetvis att mixa för hand. Blanda därefter banan, kokosolja, honung i en separat skål. Bananen ska mosas ihop antingen för hand eller med en stavmixer. Bananblandningen behöver inte vara helt slät och det gör inget om kokosoljan bildar några små klumpar. Tillsätt sedan bananblandningen till de torra ingredienser och blanda samman allt i köksmaskinen. Smeten ska vara stabbig. Stjälp upp smeten i en djup plåt klädd i bakplåtspapper och fördela smeten jämt samt separera den något. Det gör inget att det finns en del klumpar. Ställ in plåten i ugnen och ställ timern på 10 min. Rör därefter om i granolan lite. Granolan ska vara inne i ytterligare ca 15 min till, och det är viktigt att röra om var 5:e minut och se till att granolan som har legat ute i kanterna kommer in i mitten så att den inte bränns vid. Granolan är färdig när den fått en fin färg. Granolan ska inte vara hårdrostad, utan klumparna ska vara lite mjuka fortfarande. Granolan stelnar och knaprar till sig när den svalnar i plåten. Blanda i pistagenötter och russin när granolan har kallnat och häll upp den i fin tätslutande burk.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.