Lubia Polo (persiskt ris) à la Helena

Åh… vad jag älskar den här traditionella persiska rätten! Direktöversättningen är bönris och det är en underbar kombination av ris, gröna bönor, kött och olika kryddor. När vi var på västkusten fick jag testa rätten lagad på traditionellt vis av en väninna från Iran och det var så fantastiskt gott. Efter den upplevelsen ville jag givetvis testa och se om jag kunde skapa något liknade hemma. Nu efter två försök har jag fått ihop ett recept som jag är nöjd med och där det förkommer några justeringar à la Helena. Ät gärna Lupia Polo ihop med min rödbets- och getostsallad och/eller melonsallad med myntasås + en god tzatziki. Rätten är inte så svårlagad, men innehåller en del steg, så räkna med ca 2 timmars tillagningstid. Receptet ger ca. 6 portioner.

Om du vill kan du garnera riset med några få potatischips (i enlighet med persisk tradition).

Ingredienser:

7 port råris med 40-45 minuters ordinarie koktid (traditionellt ska det var ett långkornigt basmatiris, men jag väljer att använda råris på grund av det högre fiber -och näringsinnehållet).

600-700 g köttfärs (gärna närproducerad eller ekologisk)

4 paket saffran

1 tsk gurkmeja

1-1,5 tsk spiskummin

1-1,5 tsk kanel

1-1,5 tsk muskotnöt

Havssalt och peppar

1-2 kanelstänger (kan uteslutas)

1 lök

1,2 – 2,4 dl krossade tomater

300 g gröna bönor (jag använder två paket färska gröna bönor)

2-3 större, lite avlånga potatisar

Smör

Ghee (traditionellt används enbart vegetabilisk olja, men ghee är hälsosammare genom att det tål uppvärmning bättre samt att det dessutom ger en fin och smörig smak till rätten).

Olivolja

Ev. lite persilja att garnera med (kan uteslutas)

En ren kökshandduk som du inte är rädd om

Tillagning:

Steg 1: Följ instruktionerna för hur riset ska tillagas. Koka riset  i saltat vatten och tillsätt gärna 1-2 kanelstänger för extra smak. Efter att riset har kokat upp och temperaturen ska sänkas till låg temperatur ska det enbart sjuda i ca 15 min. Riset ska vara lite mjukt på utsidan, men fortfarande hårt på insidan. Koktiden kan variera lite, så det kan vara bra att smaka av riset redan efter 10 min. Häll av resterande vatten när riset är färdigt och ställ sedan riset åt sidan.

Medans riset kokar: Värm en rejäl klick smör i en stekpanna på mellanvärme. Tillsätt de gröna bönorna och låt dem sautera i 8-10 min. Ställ sedan bönorna åt sidan.

Steg 2: Detta steg kan påbörjas medan bönorna sauterar. Hacka löken i mindre bitar. Värm en rejäl klick smör i en större stekpanna (gärna en som har tillhörande lock) på mellanvärme. Tillsätt hackad lök och sautera tills löken får en gyllene färg. Öka temperaturen (mediumhög) och tillsätt köttfärsen, stek tills köttet inte längre är rosa. Tillsätt därefter gurkmeja och blanda väl. Lägg i 2,4 dl vatten. Lägg på locket eller täck med aluminiumfolie och koka upp. Sänk därefter temperaturen (mediumlåg) och låt köttet puttra i ca 10 min. Tillsätt sedan de gröna bönorna, krossade tomater, 1/4 tsk saffran (om du vill kan du tömma paketen och lägga över saffranet i ett litet, mer översiktligt mått/behållare), kanel, spiskummin, muskotnöt, salt och peppar. Rör om, lägg på locket och låt köttet puttra i ca 10-15 min till, så att vätskan reduceras ytterligare. Glöm inte att smaka av samt krydda lite extra efter behag. Ställ köttröran åt sidan när den är färdig.

Steg 3: Skala 2-3 potatisar. Mängden potatis beror lite på hur stor kastrull du tänkt använda (det är bra med en non-stick, men går också utmärkt med en tjockbottnad kastrull med tillhörande lock) till rättens sista skede, nämligen när potatis (i botten) ska varvas med ris, kött och saffran. Skär potatisen i ca 5 mm tjocka skivor. Häll i 3 tsk ghee och 2 tsk olivolja i kastrullen (det går bra att att enbart använda ghee, men olivoljan tillför det där lilla extra till knaprigheten). Placera potatisskivorna i botten av kastrullen (så tätt som möjligt och så att kastrullens botten är så täckt som möjligt). Lägg därefter på ett lager ris ovanpå potatisen. Lägg sedan på ett lager med kött- och bönröran och strö lite saffran (ca 1/4 av det som är kvar). Fortsätt att varva ris med kött- och bönröran och glöm inte att strö på lite saffran innan nästa rislager (fortsätt tills både kött och ris är slut). Sista lagret ska vara ett rislager. Forma sedan en kulle av det varvade riset och kött- och bönröran genom att använda en stor träsked/melaminsked och trycka in blandningen från kanten. Använd sedan handtaget på skeden och gör djupa hål genom risröran (du kommer känna att du nuddar vid potatisarna i botten av kastrullen). Lägg därefter i 0,6 dl vatten + ringla 6-7 msk smält ghee över rishögen och dess kanter. Avsluta med att strö på det sista saffranet ovanpå riset.

Avslutande steg: Täck kastrullen med locket och låt koka på mediumhög värme tills vattnet börjar ånga (ungefär 4-5 minuter). Svep därefter in lockets undersida i handduken, lägg på locket och vik upp kanterna på lockets utsida (var noga med att handduken inte är i kontakt med den varma plattan). Sänk värmen till låg temperatur och låt koka i ungefär 30-40 min. Det är viktigt att inte överkoka riset utan det ska vara al dente (så håll lite koll). Ta bort kastrullen från värmen när riset är färdigt och stjälp up Lubia Polon på ett serveringsfat (blanda om lite). Potatisarna kan sitta lite hårt mot botten, men när man får bort en så går det lättare med de andra (var dock försiktig så att potatisarna inte går sönder för mycket). Lägg potatisarna med den brunbrända sidan uppåt ovanpå riset. Servera med passande tillbehör och njuuut!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.