Glutenfri pastasallad med hasselnötspesto

Ikväll mixade vi ihop en old time favorite, men med naturligt glutenfri pasta istället för traditionell durumvetepasta (det finns många bra alternativ att köpa nu). Hasselnötterna gör att salladen blir extra krämig och doften när man rör ihop peston är underbar. Dessutom är den enkel att kasta ihop  när man inte har så mycket tid och den är lika god kall… så ett super picknickalternativ! Receptet ger 4 portioner.

Absolut älskar mitt fat från IKEAs tillfälliga kollektion Jassa. Sitter i efterhand och önskar att jag köpt ett till … tur att jag köpte ett i alla fall!

Ingredienser:

250 g okokt naturligt glutenfri pasta (använder Bioris penne som kan inhandlas på apotea.se)

1 burk kalamataoliver, avrunnen vikt 130 g (kan uteslutas)

1/2 -1 liten burk soltorkade tomater (beroende på egen smak)

150 g fetaost eller stekt halloumi (kan uteslutas om du inte tål mindre mängder laktos eller mjölkprotein).

4 mindre kvisttomater eller en burk körsbärstomater

1 större Västeråsgurka eller en 1/4 -1/2 vanlig gurka.

1 mindre röd lök (skuren i halvmånar)

1 rejäl näve ruccola + lite till att garnera med

2 tsk vitvinsvinäger

Pesto:

1 kruka basilika

1 dl rostade hasselnötter

1-1 1/2 dl riven parmesanost

1 kallpressad olivolja

en nypa havssalt

Tillagning: 

Koka upp vatten saltat med havssalt och tillaga pasta enligt angiven tid eller tills den är al dente. Lägg i samtliga ingredienser till peston i en matbredare och mixa till en jämn massa (det går även bra att använda stavmixer). Peston ska vara lite stabbig, då detta blir väldigt gott i en pastasallad, men om du tycker att den är för tjock kan den spädas med lite extra olivolja. Låt pastan svalna något när den är färdig och avrunnen. Skär till grönsakerna under tiden som pastan svalnar. Skär gurkan och löken i halvmånar. Skär tomaterna till lite större bitar eller halvera körsbärstomaterna. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar samt häll av olivspadet (jag tycker om att lägga i hela oliver, men de kan också skäras i bitar om du fördrar det). Skär även fetaosten eller halloumin i kuber (halloumikuberna ska stekas på medelvärme tills de fått fina färg). Lägg pastan i en större skål och börja med att röra ner vitvinsvinäger (här kan man lägga i lite extra om man föredrar det). Rör därefter ner peston och blanda försiktigt tills peston är jämt fördelad. Tillsätt oliver, soltorkade tomater, ruccola, lök och bland om salladen. Vänd till sist ner gurkan, tomater och osten. Lägg upp salladen på en fint fat eller i en fin skål och garnera med ruccola, lite riven parmesan och ev. några basilikablad. Därefter ät och njut! 🙂

muuums…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.