Ostinköp på Ölands Köksmejeri

Ni som känner mig vet att jag älskar ost och turligt nog  finns det ett helt fantastiskt mejeri på Öland som jag  älskar att åka till för att köpa lite större bitar ost. Det är även kul att höra osttillverkarens tankar kring ostarna och dess smaker.  Själva mejeriet ligger i Alby, men ostarna finns att köpa på flera olika ställen runtom på Öland, bl.a. Blå Porten och Stenladan.

Bilden visar gårdagens inköp. Under vårt besök fick vi möjligheten att jämföra årets nya ost Solvänd Alvar med Kungsgårdsosten och båda ostarna med sina skilda karaktärer är fantastiskt goda. Solvänd Alvar var väldigt nötig med en något bränd, nästan karamellig efterton och smakerna påminde mig om en kombination av Nederländska och Schweiziska ostkulturer. Kungsgårdsosten är gjord på mjölken av de korna som betar invid kungsgården. Osten innehåller lite parmesankultur som framträder efter den initialt lite nötiga smaken och måste nog säga att denna är min favorit. Alvaroumin är också en riktig favorit och den godaste halloumin jag ätit. Den är så krämig och har inte den gummiliknande konsistensen som annan halloumi ofta får efter att den svalnat lite.

Bild på kylrummets baksida där alla ostarna förvaras.

Nu ligger i alla fall alla godingarna i kylen och jag längtar redan till middagen när jag får steka upp lite Alvaroumi …mums!

En kommentar Skriv kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.