Enkel rödbetssallad med getost

Den här salladen är helt ljuvlig nu när rödbetorna är i säsong och så oerhört goda samt späckade med bra näring. Vi köper ekologiskt odlade och gärna direkt från en odlare eller gård. Rödbetan har många hälsofördelar, bl.a. så omvandlas det rika innehållet av nitrit till kvävemonoxid i kroppen, vilket i sin tur bidrar till att syresätta blodet och främja transporten av syre från lungorna till kroppens celler (ger bättre cirkulation, lägre blodtryck, förbättrad prestationsförmåga, ämnesomsättning och muskelfunktion). Getosten tillför en underbar krämighet och sensationen av kombinationen är ett faktum. En rödbetssallad med getost kan ätas som ett tillbehör till de flesta rätter, men för några dagar sedan testade vi att äta det ihop med min version av Lupia Polo (persiskt ris) och det visade sig vara en helt underbar kombination. Receptet ger 2-4 portioner.

Ingredienser:

5 rödbetor (eller annan valfri beta)

100 -150 g getost (använder ungefär halva rullen)

Olivolja

En nypa havssalt

Garnera gärna med en näve ruccola och lite rostade pinjenötter

Tillagning:  

Skala och dela rödbetorna i fjärdedelar och lägg i en kastrull. Täck rödbetorna med vatten och salta med en 1-2 nypor havssalt. Låt vattnet koka upp och sänk därefter värmen och sjud på låg temperatur tills betorna är al dente. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelhögvärme undertiden som betorna sjuder (var uppmärksam under rostningen och skaka runt nötterna med jämna mellanrum så att de inte bränns vid).  Låt betorna svalna något och skriva upp dem till fina klyftor. Lägg på brutna getostbitar och ringla över olivolja samt garnera med de rostade pinjenötter och ruccola.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.