Vaniljgranola med jordgubbar 

Här kommer ett av mina recept på hemmagjord och helt underbart knaprig granola. Det goa är att det inte alls är komplicerat att göra egen granola och vips har man ett bra, sockerfritt och gott tillbehör till frukost. Dessutom är det en lyxig touch till brunchbordet eller när gäster är på besök. Receptet ger en rejäl burk.


Ingredienser: 

15 dl havregryn

10 msk kokosolja (smält eller flytande)

7 msk flytande honung

3 tsk vaniljpulver

1 nypa halvssalt

En påse frystorkade jordgubbar

1/2-1 dl chiafrön

1-2 dl grovhackade pekannötter

Tillagning: 

Blanda samtliga ingredienser förutom jordgubbar, chiafrön och pekannötter i en stor skål. Om du använder köksmaskin, blanda försiktigt så att inte havregrynen sönderdelas. Jag brukar använda en rejäl sked i melanin eller trä. Bred sedan ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 150 grader i ca 20 min. Rör om efter 10 min och sen igen var 5:e minut, så att granolan gräddas jämt och inte bräns vid i kanterna. Låt granolan svalna och rör sedan ner nötterna, chiafröna och jordgubbarna. Om du vill ha rostade nötter i granolan, så torrosta dem i en stekpanna separat, eftersom de lätt bräns vid om man gräddar dem som del i smeten. Häll sedan upp den färdiga granolan i en fin glasskål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.