Galetter med getostfyllning

Denna maträtt har blivit en favorit hemma hos oss. Mums vad gott och mättande det är. Jag fyller mina med getost, päron, valnötter, granatäpple lite honung och ruccola, men man kan givetvis späcka dessa godingar med precis vad man vill. Det viktiga när man lagar galetter tycker jag är att man använder ett bra bovetemjöl, för skillnaden på ett svenskodlat bovetemjöl och bovetemjöl från butik är verkligen enorm. Jag köper mitt bovetemjöl antingen från Wermlands bovete eller direkt från Solmarka gård här i Kalmar. Så klicka hem ett gott bovetemjöl and try away…

Det bästa grundreceptet på galetter har jag hittat i boken Green Kitchen Travels och det ger verkligen lika bra resultat varje gång. Receptet ger 10-15 stycken.

Grundrecept Bovetecrêps (galetter):

225 g (4 1/2 dl) bovetemjöl

3 stora ägg

4 1/2 dl växtmjölk (t.ex. havre eller mandelmjölk)

2 1/2 dl vatten

1 msk smält kallpressad kokosolja

en nypa havssalt

Tillagning:

Häll mjölet i en bunke. Tillsätt äggen och hälften av mjölken och vispa till en slät smet, vispa sedan successivt ner resterande mjölk och vattnet. Rör till sist ner olja och salt. Låt helst vila i 1 timme om det går. Rör sedan om så att mjölet inte hamnar i botten av bunken. Stek galetterna med lite ghee eller kokosolja i en panna på medelvärme tills de fått fin färg. När ena sidan är färdig lägger jag på min fyllning och när även sista sidan är klar viker jag över ena halvan av galetten. För att hålla värmen på de färdiga galetterna under stekningen lägger jag dem i ugnen 50 grader.

Fyllning à la Helena:  

500 g chèvre (ca. 1 1/2 skiva per galett)

100 g grovt hackade valnötter

en påse ekologisk ruccola

1 tunt skickat ekologiskt päron

flytande honung

kärnorna från 1 granatäpple

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.