Saftiga äpple- muffins

Helgen har blivit ett experimenterade i äpplets tecken. Allt började med att jag hade en stor burk med gott osötat äpplemos som jag inte ville skulle bli dåligt så jag började fundera på hur jag kunde göra saftiga, sockerfria och glutenfria muffins med äpplesmak och voilà ett recept på en riktig goding med två olika toppingalternativ. Receptet ger 12 små eller 8 stora muffins.

Ingredienser:

2 ägg

1 dl kokossocker

50 g smör

1 1/2 dl valfri mjölk

2 1/2 dl havremjöl

1 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

250 g osötad äpplemos

1 ekologiskt äpple

Kanel att varva med

1 dl hackade pekannötter (valfritt samt ej med vid nöttopping)

Tillagning:

Sätt ugnen på 175°c. Lägg upp muffinsformar i valfri storlek på en plåt klädd med bakplåtspapper. Jag använde små metallformar (4,5 cm höga och 6 cm i diameter). Vispa ägg och kokossocker pösigt. Smält smöret på låg värme och häll i mjölken. Låt koka upp och ta sedan bort från värmen. Blanda havremjöl, mandelmjöl och bakpulver. Rör ner mjöl- samt mjölkblandningen växelvis i äggsmeten under låg hastighet. Blanda till sist ner äpplemoset och vispa tills allt är blandat. Om du använder metallformar smörj dem med kokosolja. Häll därefter lite smet i samtliga formar. Lägg i en halverad äppleklyfta i formen (2 äppleklyftor om du använder större formar). Strö kanel över första lagret. Häll på resterande smet i samtliga formar. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Testa om muffinsen är klara med hjälp av en sticka eller tandpetare innan du tar ut dem ur ugnen. De ska vara krämiga men inte lösa. Låt muffinsen svalna i sina formar.

Topping 1 – cream cheese kardemummafrosting (grundrecept frosting):  

225 g cream cheese

75 g smör

2-3 msk honung

1-1,5 tsk nystött kardemumma

Tillagning:

Vispa först rumsvarmt smör. Vispa sedan i honung och kardemumma. Lägg till sist i  cream cheese och vispa till en jämn kräm. Spritsa frostingen på de svala muffinsen.

    

Topping 2 – knapriga honungsnötter:

1 dl pekannötter

1 dl pistagenötter

1 dl grovt hackade mandlar

3 msk flytande honung

en nypa vanilj

en nypa havssalt

Tillagning:

När jag använder den här toppingen har jag inga pekannötter i smeten. Blanda samman nötter och honung i en skål. Rör därefter ner vanilj och havssalt. När muffinsen är nästan klara i ugnen och det är ca 2-3 minuter kvar ta ut dem och lägg på/bred ut nötmassan på muffinsen. Ställ sedan tillbaka muffinsen i ugnen och låt dem grädda färdigt. Det här momentet är lite klurigt och det kan medföra att muffinsen sjunker ihop lite, men det påverkar inte smaken. Det bästa är att använda fasta formar och inte pappersformar som lätt ger med sig.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.