Morotskaka

En av mina absoluta favoritkakor är morotskaka, så jag var bara tvungen att försöka skapa en kaka som innehöll mer näringsämnen och inget vitt socker. Denna är även glutenfri, men fortfarande lika saftig och krämig som originalet. Receptet ger en kaka i en lite mindre form.

Ingredienser:

3 ekologiska ägg

2 dl smält smör (ca 150g)

250 g rivna ekologiska morötter

1 dl kokossocker

1-2 msk honung

4 dl havremjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

1 dl hackade nötter (kan uteslutas)

Till glasyren:

200 g färskost (jag använder 1 1/2 paket Arla eko cream cheese)

50 g smör

2 msk honung

1 krm vaniljpulver

Tillagning:

Sätt ugnen på 175°C. Smöra och mjöla formen med mandelmjöl eller havremjöl. Riv morötterna fint. Vispa därefter ägg och socker fluffigt på hög hastighet i ca 3 minuter i en matberedare eller med en elvisp. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål. Varva sedan det smälta smöret med mjölblandningen ner i äggblandningen under omrörning på låg hastighet. Tillsätt till sist morötterna samt de hackade nötterna och rör om tills allt är blandat. Lägg smeten i formen (jag använder en rund springform som är 16 cm i diameter, men det går även bra med en avlång lite mindre form). Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 30 min. Kakan är färdig när den är fast och har släppt något från kanten på formen. Tänk på att kakan inte får bli torr. Den ska vara lite kladdig, men inte lös.

Glasyr:

Blanda ihop cream cheese, smör, honung och vanilj i en kastrull. Låt smälta ihop på låg-mellanvärme tills glasyren är len och fin. Ta därefter undan glasyren från värmen och låt stå i några minuter. Sätt in glasyren i kylen en stund om du vill ha en tjockare konsistens. Jag brukar ringla glasyren över kakan efter att den svalnat lite och jag tagit ut den ur formen.

Garnera kakan med önskad topping (jag tog hackade pekannötter).

Morotskaka ihop med ett engelskt svart te blev en underbar kombination

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.