Krämig apelsin- och karamelltårta

Denna goding bakade jag till påskfikat och mums vad god och krämig den är. Den är dessutom helt vegansk, glutenfri och fri från vitt socker…en superkombo och utan att tumma på smakerna!

Ingredienser:

Botten:

1 dl valnötter eller pekannötter

1 dl pistagenötter

7 st dadlar

1 nypa salt

ev. en skvätt vatten så att degen går ihop sig

Krämlager:

4 dl cashewnötter (blötlagda över natten)

1 dl kokosolja

4 msk apelsinsaft

Zest från 1 apelsin

0,8 dl lönnsirap

1 rejäl nypa salt

0,75 tsk vanilj

Karamellager: 

1 dl koksgrädde

0,5 dl lönnsirap

0,2 dl kokossocker

0,5 msk kokosolja

2 msk apelsinsaft

1 rejäl nypa salt

1 nypa vanilj

Tillagning: 

Mixa samtliga ingredienser till botten till en jämn smet. Tryck ut smeten i en springform med avtagbara kanter. Ställ formen i frysen medan du tillverkar krämlagret.

Mixa samtliga ingredienser till krämlagret till en slät smet. Det tar ca. 3-5 minuter tills smeten blir slät och fluffig. Lägg smeten i formen och ställ tillbaka formen i frysen.

Koka upp samtliga ingredienser till karamellen på låg värme. Vispa ihop och låt tjockna något på sjudande temperatur. Låt sedan svalna.

Ta ut kakan ur springformen när krämlagret är fast (tar ca. 1-2 timme). Häll över karamellen på kakan. Det går bra att spara lite i en behållare vid sidan av för att att kunna hälla på extra sen. Dekorera kakan med apelsiner, nötter eller något annat kul.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *