Mumsiga biskvier

När jag fortfarande åt vitt socker var biskvier en av mina absoluta favoritkakor och jag brukade köpa halvfabrikaten som säljs i butik. Tyvärr är ingredienslistan helt felvänd samt att de inte innehåller 100 % äkta råvaror (i alla fall inte saker som brukar finnas i våra skafferier) utan en hel del fyllnadsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Nu i påsk passade jag på att uppfinna en mycket bättre variant som blev riktigt smarrig och underbart krämig! Mums! 🙂 Receptet ger ca: 9 st biskvier.

Ingredienser:

Botten:

140 g mandelmjöl

4 msk lönnsirap

1 äggvita

1 nypa salt

Smörkräm:

150 g smör

0,75 dl honung (måste ej vara flytande)

1 äggula

1/2 tsk vanilj

Valfri smaksättning (jag tog: 2 msk apelsinsaft och zest från en mindre apelsin).

Choklad:

160 g Choklad (Jag använder Vivani 75% sötad med kokossocker).

Tillagning: 

Sätt ugnen på 180 grader

Blanda ihop mandelmjöl, lönnsirap, äggvita och salt till en jämn smet.

Spritsa ut bottnar ca. 3 cm i diameter.

Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter och låt därefter bottnarna kallna.

Vispa smör och honung till det blir vitt och fluffigt (ca. 3-5 min på full effekt).

Vispa ner äggulan och smaksätt med apelsinsaft och zest. Vispa tills allt är blandat.

Lägg på smörkrämen på de avsvalnade mandelbottnarna med hjälp av en smörkniv. Kyl biskvierna tills smörkrämen stelnat innan de doppas i chokladen.

Smält chokladen genom att koka upp vatten i en kastrull under en värmetålig skål. Lägg i hackad choklad. Ta undan från värmen och låt smälta under omrörning. Häll chokladen i en något djupare behållare så att det blir lättare att doppa biskvierna.

Låt chokladen stelna och sen njuuut till fikat! 🙂

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *