Lammfärsbiff med ugnspotatis, myntasås, rårörda lingon och fetaostsallad

Denna rätt blev en av helgens projekt och turligt nog ett lyckat projekt :). Det var när jag strosade runt på Stenladan för att handla veckans grönsaker som jag såg lammfärs från Västerslät och blev inspirerad att testa något nytt. Biffarna, men också hela kombon blev supergod! Det braiga är också att fast att rätten består av en del moment är den lättlagad och perfekt som en lyxigare vardagsmiddag eller varför inte till fredagsmyset. Så laga på och hoppas att ni gillar det! 🙂 Receptet ger 4 stora biffar/2-4 portioner.

Ingredienser:

Biffar:

500 g lammfärs

en kruka slätbladig persilja

1 ägg

salt och peppar

Myntayoghurt:

2,5 dl turkisk yoghurt

5 kvistar mynta (bara bladen)

Sallad:

ett knippe mangold (eller en annan god sallad, t.ex. ruccola, babyspenat, grönsallad etc.)

150 – 200 g fetaost (skuren i tärningar)

2 st västeråsgurkor eller en halv vanlig gurka (skuren i halvmånar)

2 kvistar körsbärstomater eller en burk ekologiska körsbärstomater (halverade)

1 rödlök (halverade lökringar)

olivolja

Rårörda lingon:

2-3 dl färska eller frysta lingon

1-2 msk honung

Ugnspotatis:

1 kg ekologisk potatis (gärna mjölig, men går även bra med färskpotatis eller fast potatis).

50 -75 g smör

Tillagning:

Skala potatisen (eller borsta den om du använder färskpotatis). Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp. Sänk därefter värmen och sjud tills potatisen har mjuknat (den får inte bli överkokt, man ska kunna sticka igenom en tandpetare utan för mycket motstånd).

OBS: om du vill att den färdigkokta potatisen ska bli mer hälsosam kan du låta den ligga i kylen över natten så att stor del av stärkelsen försvinner. Ugnsbaka den sedan enligt nedan instruktioner. 

Skär den kokta potatisen i klyftor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.  Sprid ut klickar med smör ovanpå potatisen och ringla därefter över lite olivolja. Salta ordentligt med havssalt. Potatisarna är färdiga när det blivit gyllenbruna och knapriga (ca 30 -40 min).

Medan potatisen är i i ugnen ska resten av momenten förberedas. Bryt mangolden i bitar och skär upp resterande ingredienser till salladen. Lägg allt i en fin skål och ringla över olivolja.

Hacka persilja. Blanda lammfärs, persilja, ägg, salt och peppar i en skål. Forma till fyra rejäla biffar. Värm upp en stekpanna på hög temperatur. Lägg i en rejäl klick smör. Lägg i biffarna när smöret smällt och stek 1-2 minuter på varje sida. Sänk därefter värmen och låt biffarna steka till önskad färdighetsgrad. Medium  passar väldigt bra, men medium well var också gott (om du inte gillar så mycket rosa i mitten).

Det går även att forma lammköttet till små köttbullar och steka dem i rejält med smör

Medan köttet steker eller precis efter kan rörorna blandas ihop. Blanda yoghurt, hackad mynta och en liten nypa salt. Rör ihop lingon och honung tills allt blandas väl.

Servera allt och njuut! 🙂

Lammköttbullar med skördesallad

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *