Rejäl dinkelbaguette med äppleglazat sidfläsk och coleslaw

Superinspirerad av Ernst lagar jag nu min helt egna variant av baguette fylld med sidfläsk och andra godsaker. Jag gjorde mina egna dinkelbaguetter, men det går givetvis lika bra att köpa färdiga surdegsbaguetter om man vill göra måltiden betydligt mer snabblagad. Receptet ger 8 rejäla baguetter att avnjuta med vänner/familj eller som middag och sen lyxig matlåda.

Ingredienser:

4 dinkelbaguetter (recept här) eller två större surdegsbaguetter

1 kg fint sidfläsk (antingen rimmad eller orimmad. Jag tog orimmad och rimmade den inte den här gången. Vi köpte sidfläsket från Voxtorp gård utanför Kalmar).

1/2 dl äppelcidervinäger

3 cm riven ingefära

1 rejäl msk honung

1 tsk chilipulver

En liten vitkål (strimlad grovt med mandolin eller med ostskärare)

1-2 morötter (rivna)

2 äggulor (rumstempererade)

2 dl rapsolja (jag använder kallpressad)

1 rejäl msk dijonsenap

1/2 tsk vitvinsvinäger

1 rejäl sked turkisk yoghurt (kan uteslutas)

3/4 kruka basilika

3 cm riven parmesan

1 dl olivolja + lite till pensling

havssalt

lite ruccola till garnering

ev. några hackade körsbärstomater till garnering

Tillagning:

Strimla vitkål och riv morötter.

Majonäs: Knäck äggen och separera äggulan från äggvitan. Lägg äggulorna i en bunke och vispa om äggulorna lite med en ballongvisp eller en elvisp. Droppa långsamt ner lite rapsolja (väldigt försiktigt i början). När du ser att äggen och oljan blandas fint kan du hälla på oljan lite snabbare, men blanda ordentligt hela tiden och håll koll så att majonäsen inte separerar. När all oljan är slut och majonäsen är krämig och fin brukar jag tillsätta dijonsenap, vitvinsvinäger, yoghurt och salt. Smaka av. Majonäsen ska ha mycket smak i det här fallet.

Tillsätt majonäsen till vitkåls- och morotsblandningen. Blanda om ordentligt och salta ev. lite till vid behov. Ställ in den färdiga coleslawn i kylskåpet.

Skiva sidfläsket i tjocka skivor (ca 1 cm). Banka ut fläsket till lite tunnare skivor (ca 5 mm). Salta på båda sidor och pensla ena sidan av fläsket med lite olivolja.

Glaze: Blanda samman äppelcidervinäger, honung, chilipulver och riven ingefära.

Stek eller grilla fläsket på medelhög värme och pensla med glazen när fläsket börjat få lite färg. Stek färdigt köttet och låt det få fina grillränder och en djup mörkfärgad honungskaramellisering (lite brända kanter gör inget).

Tillaga basilikaoljan medan köttet tillagas.

Basilikaolja: Mixa samman basilikablad, parmesan och olivolja med en stavmixer tills du får en fin lite rinnig konsistens.

Montering:  

Dela en baguett i två delar, skär en skåra i brödet och vik upp det. Lägg på ordentligt med coleslaw i de uppskurna baguetterna. Skiva upp fläsket i tunna strimlor och lägg önskat antal ovanpå coleslawn. Garnera med basilikaoljan, ruccola, och de hackade tomaterna.

Kläm ihop baguetten lite, hugg i och njut!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *