Vegetarisk hamburgare med tillbehör

Detta recept är en av mina favoriter och ibland kan jag tycka det är godare med en rejäl veggoburgare istället för en traditionell burgare av kött. Receptet ger 6-8 hamburgare.

Ingredienser:

50 g smör/kokosolja till stekning

2 st mindre auberginer (gärna ekologiska)

250 g skogschampinjoner (brukar ta ekologiska i färdig förpackning)

320-340 g kidneybönor (sköljda och avrunna). Vikten avser vikt i bönor och jag brukar ta nästan två hela paket Go Green, Öland, Lantmännen

5 kvistar färsk timjan (bara bladen)

1 msk ekologisk soja (eller mer efter behag)

1 gul gul lök, hackad

Salt, peppar, vitlökspulver, chilipulver efter eget behag.

2 dl havregryn

0,5 – 0,75 dl havremjöl

1.5 dl solroskärnor

Tillagning:

Sätt ugnen på 175°C. Dela båda auberginerna i halvor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper i ugnen i 30-45 min (beroende på storlek). Skiva undertiden svampen och stek den sedan med en rejäl klick smör alt. kokosolja tills ev. vatten kokat in och svampen fått lite yta. Ta ut auberginerna när de är klara och låt dem svalna i några minuter.  Ta sedan bort skalen samt stjälken på auberginerna (ta det försiktigt då de fortfarande är lite varma). Mixa därefter aubergine, svamp, bönor och timjan i en mixer eller med en stavmixer. Smeten ska inte vara helt jämn utan några bön- och svampbitar är bara gott. Lägg smeten i en skål och tillsätt havregryn, havremjöl, lök, solroskärnor samt soja och krydda efter behag. Smeten ska vara lite kletig och något stabbig. Forma hamburgare och stek dem i smör alt. kokosolja i en non-stick stekpanna på medelvärme tills de har fått en stekyta. Håll de färdiga burgarna varma genom att ev. lägga in dem i ungen på låg temperatur tills allt är färdigstekt.

Goda tillbehör:

Enkel hamburgarsås (recept i länk) alt. majonäs

Snabbpicklad rödlök (recept i länk)

Mozzarella, ruccolablad, tomat och gurka

De vegetariska hamburgarna blir ljuvliga med picklad lök, en rejäl bit mozzarella och hambugarsås till

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *